Gode råd om fjernvarme

Fyr den af og udnyt din fjernvarme fuldt ud
Fjernvarmen leverer varme til dig, mens dit lokale fjernvarmeværk gerne skal have koldt vand tilbage fra dig. På den måde udnyttes systemet mest effektivt og varmen bliver billigst muligt for dig. Det udgående fjernvarmerør skal altså være lunkent eller køligt. Jo køligere jo bedre.

Luft ud for fulde gardiner og luk for varmen imens
Luft kraftigt ud i din bolig - også selvom det er koldt udenfor. Et udluftet rum har lav fugtighed og er derfor meget lettere at varme op. Luft ud en gang om dagen med alle vinduer åbne og gennemtræk i 10 minutter. Det fornyer luften, uden at vægge og møbler bliver kolde.

Stil termostaterne ens - start på "3"
Uanset hvilken temperatur du foretrækker, er det vigtigt at alle termostater i samme rum står på det samme. Når du skruer op på "3" svarer det normalt til 21 graders varme, hvilket er normal stuetemperatur. Tænk over, at hver ekstra grad øger dit energiforbrug med mindst 5 procent.

Tænd alle rummets radiatorer - ikke kun den du sidder ved
Du sparer intet ved kun at tænde en enkelt radiator i rummet og slukke de andre. En enkelt radiator på fuld kraft bruger ofte mere varme end 4 radiatorer på kvart drift. Du udnytter din fjernvarme mest effektivt ved at bruge alle radiatorer. Gem heller ikke en radiator bag sofaen. En radiator skal være tændt og have luft omkring sig.

Luk døren til soveværelset og til andre kolde rum
Vi kan godt lide at stuen er varm og soveværelset lidt køligere. Men husk at lukke døren mellem rum med forskellige temperaturer. Så udnytter du varmen mest effektivt. De fleste sover bedst ved 17 grader, hvilket svarer til at stille termostaten på 2.

Mindst 16 grader - det er bedst for dine rum
Som tommelfingerregel anbefaler vi mindst 16 grader i alle rum. Under 14 grader risikerer du at skade bygningen og få problemer med fugt. Med fjernvarme sparer du næsten ingenting, hvis du slukker helt for varmen om natten. For om morgenen når du atter skruer op, belaster du fjernvarmeværket, som må bruge dyre og dårlige energikilder for at følge med.

Brug bruseren og opvaskebaljen - og spar på det varme vand
Der går 125 liter vand på et fyldt badekar, mens 5 minutter under bruseren kun koster 45 liter vand.
Tænk over hvor du kan spare på det varme vand. Brug opvaskebaljen i stedet for at vaske op under rindende vand. Indstil dit fjernvarmeanlæg, så det varme vand ikke overstiger 55 grader.

Aflæs måleren - mindst en gang om måneden
Måleren giver overblik over dit forbrug og afslører eventuelle udsving. Den afslører en defekt ventil eller utætheder i systemet, selvom der normalt ikke er problemer med fjernvarmen. Kontakt dit fjernvarmeselskab, hvis konstaterer uregelmæssigheder på dit forbrug eller din måler.

Fjernvarme er billigere - både for dig og for miljøet
Brug så vidt muligt fjernvarmen - både for miljøets skyld og af hensyn til din varmeregning. En pejs er hyggelig, men den forurener meget i forhold til den varme den afgiver. Elvarme er dyrt. Hold varmen med omtanke.